Weespersluis is een nieuw woongebied tussen Weesp en Muiden in de voormalige Bloemendalerpolder. De ontwikkeling van Weespersluis beslaat een grondgebied van ruim driehonderd hectare waarvan één derde bebouwd wordt met ongeveer drieduizend woningen. De overige ruimte wordt ingericht als natuurgebied met een nieuwe waterpartij, de Gouw, in het midden.
Weespersluis is verdeeld over drie verschillende deelplannen; Lanenrijk, Vechtrijk en Waterrijk, elk deelplan met een eigen thema en ruimtelijke invulling. Atelier LOOSvanVLIET ontwerpt aan het stedenbouwkundig plan voor ongeveer vijftienhonderd woningen in de deelgebieden Vechtrijk en Waterrijk. Tevens werken we aan de uitwerking van de buitenruimte voor deze deelgebieden: Park aan de Muiderslotlaan, het Gouwpark en de ontwerpen voor alle bruggen.
Vechtrijk
De verkaveling in Vechtrijk verwijst naar de traditionele historische stadjes langs de Vecht. In dit deelplan overheersen invloeden uit de 17e-eeuwse architectuur toen Nederlanders langzaam rijk werden van de handel rond de V.O.C.. De nieuwe rijkdom resulteerde in een individualisme in de bouw. Burgers wilden zich immers onderscheiden door hun eigen keuzes te maken bij de bouw van hun huis. Dit principe van individualisme is voortgezet in het deelplan van Vechtrijk. De woningen die hier staan verschillen dus van gevel en type baksteen. Sommige daken hebben een langskap met dakkapel, andere een trapgevel of een zadeldak. Vechtrijk heeft gesloten bouwblokken waar gewoond wordt aan kades en formele binnenstraten.
Waterrijk
Het deelplan Waterrijk is gebaseerd op wonen in de natuur die rondom de woonwijk ontwikkeld wordt. De wijk is veel opener van karakter dan Vechtrijk. Ze ontsluit langs een lint dat van origine vaak een waterweg was. In ons plan is het lint een gewone rijweg. Vanuit deze concentratie van bebouwing waaiert de verkaveling uit. Waterrijk heeft een landelijke architectuur met veel twee-onder-één-kap en vrijstaande woningen.
In het stedenbouwkundig plan van Waterrijk wordt terugverwezen naar elementen die veelvuldig voorkomen in dit gebied. Met name de vele landhuizen en boerenerven langs de Vecht komen als speciale elementen terug in de verkaveling. Hierbij zijn de landhuizen over het algemeen aan het water gesitueerd en de boerenerven aan het nieuw ontwikkelde natuurgebied. Ook wordt in de verkaveling een Vechts haventje gemaakt met dezelfde architectuur-principes als in Vechtrijk te vinden zijn.
Lanenrijk
Lanenrijk is gebouwd in de architectuurstijl ‘Fin de Siécle’. De straatbeelden zijn groen met lanen en singels. Het stedenbouwkundig plan van Lanenrijk is ontwikkeld door Mulleners en Mulleners Architecten.
In opdracht van: Grondexploitatiemaatschappij (GEM) Bloemendalerpolder (ontwikkelsamenwerking van AM, Blauwhoed, BPD, Van Erk en Van Wijnen)
In samenwerking met: VlugP Stedebouw en Landschapsarchitectuur, Mulleners en Mulleners Architecten, Witteveen en Bos, Toon van der Horst Verkeersarchitectuur, GEM Bloemendalerpolder
Architecten: Mulleners en Mulleners Architecten, Zeinstra Veerbeek Architecten, EVE Architecten, Weusten Liedenbaum Architecten, Van Manen Architecten