Het nieuwe Unilever Foods Innovation Centre wordt omringd door dakterrassen en een tuin. De orthogonale vormgeving van het gebouw wordt voortgezet in deze tuin en op de dakterrassen. De rechthoekige, verhoogde plantvakken verdelen de dakterrassen in verschillende ruimtes. Deze plekken zijn geschikt voor lunch en werk, maar ook voor een grotere bijeenkomst. De terrassen vormen de overgang van het gebouw naar de tuin op het maaiveldniveau. Hier wordt de orthogonale indeling van plantvakken verder doorgezet. Een voetpad loopt door de hele tuin.
De plantvakken worden ingeplant met plantmengsels die subtiel van kleur verschieten tot alle kleuren van de regenboog. In deze vakken staat alle beplanting in het teken van voedselvoorziening. Er komen fruitbomen, kruiden, groentes en eetbare bloemen in de tuin. De bloemborders en bomen trekken vlinders en bijen aan.
Bij de ontwerp- en materiaalkeuzes stond duurzaamheid centraal. Zo hebben de betontegels een afwerking met ‘Blue-Air Technology’, waarbij schadelijke stikstofoxiden onder invloed van daglicht worden omgezet in nitraat. Er is ook gekeken hoe het gebouw en de directe omgeving aantrekkelijk gemaakt kunnen worden voor kwetsbare en zeldzame vogels en insecten. De twee bijenvolkeren die bij het voormalige Unilever kantoorpand hoorden worden meeverhuisd naar Wageningen. Zo draagt het Foods Innovation Centre ook in het dagelijks leven bij aan een evenwichtig milieu voor mens en dier.
opdrachtgever: Unilever
architect: Paul de Ruiter Architects
ontwerp : 2017-2019
realisatie: 2019
locatie: Wageningen