Het Sofitel Park is een subtropisch park ter grootte van 16 hectare en bevindt zich in de Havenstad Cotonou. Hier is het nieuwe prestigieuze Sofitel Hotel en Leisure Center gebouwd, en het Centre International de Conférences (CIC) gerenoveerd. De gebouwen worden omringd door een uitgestrekt park, met specifieke gebieden ontworpen rondom elk gebouw. De buitenruimte bestaat uit verschillende zones, waaronder het entreegebied, de congrestuin, het kunstpark en de hoteltuin.
De ingang van het hotel heeft een formele laan, versierd met decoratieve beplanting, waardoor een gastvrije sfeer ontstaat. Gasten worden verwelkomd bij het entreegebied, gelegen onder een indrukwekkende overkapping ontworpen door LOOSvanVLIET. Het water fungeert hier als een spiegel en versterkt de luxueuze ingang, en laat een blijvende en onvergetelijke indruk achter. Aan de achterzijde van de hoteltuin dient een spiegel van water als een visuele schakel, waardoor beide gebieden naadloos zijn verbonden via de entreehal.
De entree van het hotel
De overkapping bij de entree
De bestaande beplanting is zorgvuldig geïntegreerd in het parkontwerp. Om de diversiteit in het gebied te vergroten, zijn er nieuwe plant- en boomsoorten geïntroduceerd, passend bij de bestaande beplanting. Binnen het park zijn verschillende speciale tuinen aangelegd, inspiratie voor het ontwerp komt van traditionele wasdrukpatronen uit de textielindustrie. Deze inspiratie is te zien in de kronkelende paden en organisch gevormde plantgebieden. Een consistent en herkenbaar onderdeel is de aanwezigheid van rode, bloeiende bomen. Tussen de bomen worden lage struiken en planten geplaatst, waardoor er zowel afgesloten als open ruimtes onstaan. Daarnaast bieden de bomen langs de paden ook schaduw.
Concept beplanting
De Grassentuin, de Palmentuin, de Paradijstuin en de Succulententuin, patronen geïnspireerd op de traditionele wax-dessins
Ten oosten van het entreegebied ligt de congrestuin, met een overdekt pad wat strekt van het hotel tot het CIC. Binnen de congrestuin zijn er vier uitgesproken, speciale tuinen, elk met een uniek thema. De Succulententuin met zijn golvende rijen planten, zorgt voor een opvallende verschijning. De Grassentuin is versierd met grassen die doen denken aan de savanne van Benin. In de Paradijstuin worden levendige Strelitzia’s afgewisseld met Heliconia’s, waardoor een kleurrijke en levendige sfeer wordt gecreëerd. De Palmentuin fungeert als een groen paradijs met een diversiteit aan palmbomen. Tussen de tuinen liggen informele, verdiepte ontmoetingsplaatsen. Geïnspireerd door een oud Afrikaans gebruik zijn deze plekken ontworpen voor samenkomsten in de schaduw van de grote parasolboom. De aanwezigheid van deze markante boom kenmerkt de ontmoetingsplaatsen. Deze zijn tevens voorzien van zitranden en zitmeubilair, waardoor comfortabele plekken ontstaan, die uitnodigen tot interactie.
Het hotelpark is getransformeerd tot een oase met een grote variëteit in tropische beplanting. Een opvallend hoogtepunt is de overkapping die is ontworpen door LOOSvanVLIET. Deze reikt van het hotel tot het CIC Conference Center en fungeert als een iconisch pad. Deze betoverende overkapping kronkelt door het park, biedt schaduw en vormt een memorabel middelpunt van de buitenruimte van het hotel.
Westelijke parkzone, het kunstpark
Ten westen van de ingang ligt het kunstpark. Door het beperkte aantal bestaande bomen in dit gebied, wordt door het introduceren van hoogteverschillen een nieuwe atmosfeer gecreëerd. Net als in de congrestuin, kronkelen ook hier de paden door het golvende landschap. Sommige heuvels zijn afgewerkt met keermuren. Zo ontstaat een strakke achtergrond, geschikt voor het plaatsen van kunstwerken. De kunstcollectie binnen het kunstpark kan voortdurend aangepast en bijgewerkt worden, zo ontstaat een dynamische en steeds veranderende tentoonstelling.
Het kunstpark
Het gebruik van uitgesproken materialen en kleuren is een essentieel onderdeel van het ontwerp. Het zandkleurige beton is prominent aanwezig en draagt bij aan de elegante uitstraling van het park. De hoogwaardige afwerking van de bestrating en doordachte verlichting versterkt de algehele verfijning van het park.
Daktuinen van het hotel
Het hotel beschikt over een aantal daktuinen, een van de eerste die zijn gerealiseerd in Benin. De kamers die grenzen aan de daktuinen hebben eigen binnenplaatsen omringd door planten. Deze planten zijn zeer geschikt voor het subtropische klimaat van Cotonou. Onder de substraatlaag van de daktuinplanten is een retentie-laag aanwezig, bedoeld om regenwater op te vangen. Benin heeft een subtropisch klimaat met twee regenseizoenen, waardoor watertekorten gecompenseerd kunnen worden tijdens droge perioden. Deze duurzame aanpak zorgt ervoor dat de daktuinen op een effectieve manier kunnen worden bewaterd.
locatie: Cotonou, Benin
jaar ontwerp: 2019
opdrachtgever: Overheid Benin
architect: MOKE Architecten
aannemer: SUMMA
oppervlakte: 16 ha
realisatie: 2021-2023
visualisaties: StudioPXL
winnaar van de GRANDS PRIX DU DESIGN Award - INT.design, gouden certificering, 17e editie