Het Wandelbos in Hoofddorp is een historische plek die al sinds 1930 gebruikt wordt als park. Het huidige park, ontworpen door Wieger Bruin, bestaat uit verschillende parkonderdelen: het oude en nieuwe Wandelbos en de Fruittuinen. Door de ontwikkeling van het stadscentrum en van de nieuwe wijk ‘Hyde Park’, die ten zuiden van het Wandelbos ligt en zal zorgen voor 3800 woningen, zal het Wandelbos en de Fruittuinen meer gebruikers krijgen. Om die reden is er behoefte gekomen aan een duurzame vernieuwing en een recreatieve impuls. Het bos wordt getransformeerd naar een Stadspark; het wordt opener en er komen meer gebruiksmogelijkheden.
1. Losse delen inclusief tennispark vormen een geheel 2. Water als eenheid 3. Duidelijke rand 4.Wandelroute Stadspark
Er wordt een mooi, verbreed rondgaand asfaltpad aangelegd dat alle parkdelen met elkaar verbindt, het ‘Rondje Park’. Dit is een route van 2km; geschikt voor wandelaars, sporters en mindervaliden. Om de 300 meter zijn grote witte bloemfiguren op het asfalt opgenomen, om de afgelegde afstanden af te lezen. Als markering van alle parkingangen worden natuurinclusieve, witte totems geplaatst, die dienen als bijen– en insectenhotels.
Het ‘Rondje Park’, afstandsmarkering door middel van bloemen
Bij het ontwerp stond het creëren van eenheid in de verschillende parkdelen centraal. Het ‘Rondje Park’ is het verbindende element in de verschillende parkdelen. Daarnaast is het straatmeubilair zorgvuldig geselecteerd of ontworpen als familie. Er zijn duidelijke kleurkeuzes gemaakt, zoals antracietgrijs voor al het straatmeubilair, met als verbijzondering de opvallende witte totems bij de park-entrees en de witte polderbruggen die ook een park-entree vormen. Ook de nieuwe kunstwerken, zoals de bruggen, sluiten aan bij de kenmerkende, bestaande bruggen van wit hout en zijn ontworpen met kleine verbijzonderingen in de hekwerken.
De fruittuinen blijven kenmerkend door de bestaande boomgaard, hierin worden verschillende picknick tafels toegevoegd.
De bestaande kinderboerderij, waar het ‘Rondje Park’ ook langs loopt, wordt in het ontwerp ingepast en krijgt rondom een nieuw, fraai park-hekwerk.
Het ‘Rondje Park’ voert verder langs de nieuw aangelegde Belevingstuin. Ter plaatse van de bestaande Bootcamp-locatie neemt het pad extra fitness-aanduidingen op.
Verbijzondering hekwerk
Hekwerk kinderboerderij
Er worden extra speelplekken in het park voorzien. Voor de oudere kinderen komt er een prachtige cirkelvormige speelplek, die deels in het bos en deels over het water is gesitueerd, met een avontuurlijke oversteek over het water. Voor de kleinsten is er, nabij de loods in de voormalige fruittuinen, een klein doolhof gemaakt. We gaan hierbij uit van het gewenste scenario dat er in de toekomst een horecafunctie in de loods komt.
Markering van parkingangen en speelplekken
© Ontwerp speelplekken Carve
Het pad wordt begeleid door bloemborders in een vloeiende vorm. Dit bloemenlint bestaat uit plantvakken die worden ingeplant met vaste planten in de kleuren roze, oranje en geel op de zonnige plekken; op de schaduwplekken wordt geplant in wit– en geeltinten. Het pad voert langs verschillende plekken, zoals een vlindertuinmet beplanting die met name vlinders aantrekt en een picknick en lig-weid met een uitnodigend, groen grastapijt: de bestaande helling met mooi uitzicht over de vijver, in het oude parkdeel, wordt voorzien van zitbanken, wat voor een amfitheater-achtige setting zorgt.
Langs de route zijn op regelmatige afstanden zitplekken ontworpen met nieuwe banken. Ook langs het water zijn speciale verblijfsplekken te vinden in de vorm van houten vlonders: één bijzondere vlonder aan het water in het nieuwere parkdeel en twee vlonders langs het water bij de Fruittuinen.
1. Vlindertuin 2. Bloemenlint 3. Speciale verblijfsplekken
Beplantingsplan van bloemenlint
1. Doorsnede A-A’, ter hoogte van hoge bank 2. Doorsnede B-B’, ter hoogte van lage bank
De transformatie heeft veel impact op het bestaande bospark. De bestaande bomen worden echter zo veel mogelijk behouden. Het bosbestand wordt aangevuld met bomen met een bijzondere bloei. Die keuze is via een participatietraject met de buurtbewoners tot stand gekomen. In het bosgedeelte van het park liggen een aantal waardevolle ecologische plekken. Dit zijn plekken waar het rustig is door het ontbreken van paden, de aanwezigheid van dicht struikgewas en de aanwezigheid van nestgelegenheden. Deze plekken zijn geïnventariseerd en worden met deze kenmerken in het plan opgenomen. Dat betekent dat ze zo min mogelijk worden verstoord.
Aan de Kagertocht worden oevers deels meer ingericht op verblijf, door delen met gemaaid gras te maken. Daarnaast worden zes stepping stones geplaatst: kleine bosjes met een selectie van heestersoorten die interessant zijn voor aanwezige fauna. De parkrand bij de Piratenwijk wordt met een mantel- en zoomvegetatie ingericht.
In het plan is gezocht naar extra waterberging. De watergang in het noorden van de Fruittuinen wordt verruimd en het wateroppervlak van de grote vijver in het nieuwe parkdeel wordt vergroot en krijgt een meer landschappelijke vorm, zodat er meer eenheid ontstaat met het Wandelbos. Aan één zijde komt een natuurvriendelijke oever met een speciale grasoevervegetatie. Om de zuurstofhuishouding positief te beïnvloeden wordt hier een krachtige fontein geplaatst.
1. Nieuwe onderbeplanting 2. Te behouden ecologische plekken
Met het vergroten van een diverser aanbod aan beplanting en meer verschillen in plantdichtheden, kan de biodiversiteit toenemen en zullen wellicht meer bijzondere planten en dieren zich spontaan in het Stadspark vestigen. Het Stadspark wordt zo een aantrekkelijke plek voor mens en dier!
locatie: Hoofddorp
Voorlopig ontwerp: 2021
Definitief ontwerp: 2022
opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
in samenwerking met:
Jacqueline van der Kloet, beplantingsadvies
Carve, speelplekken
DG Groep, technische uitwerking
Dijk&co Landschapsarchitectuur, Schets Ontwerp stadspark, Keti Koti Monument en Belevingstuin