Ter ere van 60 jaar onafhankelijkheid is het “Parc des Amazones” in Cotonou, Benin gerenoveerd. Het gebied heeft een representatief karakter door de ligging tussen de rechtbank, het ministerie, het congrescentrum en het presidentiële gebouw.
Het park strekt zich uit over anderhalve kilometer en bestaat uit verschillende deelgebieden van noord naar zuid: beginnend bij Champ de Foire Nord; met een stedelijke groene sfeer aan de stadskant, via Champ de Foire Sud naar Place de l’Independance en de Esplanade des Amazones; het open gedeelte voor evenementen en tot slot een meer natuurlijk stuk park richting de zee. Aan de zuidoostkant wordt de uitbreiding van de haven afgeschermd door een hoge muur, beplant met bougainville. Het bestaande park bevatte een aantal mooie bomen. Deze zijn zoveel mogelijk behouden.
Een 30 meter hoog bronzen beeld van een Amazone is geplaatst op de Esplanade, in het midden van het park. Het is een eerbetoon aan het Ahosi-leger van vrouwelijke soldaten.
Er is een centrale as in het park die zowel aan de noord- als aan de zuidkant naar het standbeeld uitkijkt. Hier wordt ieder jaar de onafhankelijkheid gevierd. De logistiek van deze viering is verwerkt in het ontwerp. Aan de rand van Place de L’Independance is een stenen grasveld waar tribunes kunnen worden opgezet voor deze viering. Aan weerszijden van de Champ de Foire Nord en de Champ de Foire Sud zijn parkeerplaatsen gesitueerd zodat auto’s onder een bomenlaan geparkeerd kunnen worden.
Vanwege het subtropische klimaat in Benin, de temperatuur is meestal 32 graden met regenseizoenen, was watermanagement een belangrijk punt. Drainage vindt plaats door het gras en de plantbedden om regenwater zoveel mogelijk te infiltreren en vast te houden en zo ook verzilting te voorkomen. Ongecontroleerd oppompen van het grondwater voor irrigatie zou zeewaterintrusie stimuleren.
De as en het statige plein vormen de formele delen van het park. De andere delen zijn informeler en bestemd voor de bezoekers om te wandelen of te verpozen op een bank in de schaduw van de bomen.
De meanderende paden zijn gemaakt van natuursteen en het patroon is door het hele park in één richting gelegd. Langs de paden staan lange betonnen banken, die aan de uiteinden aflopen tot het maaiveld. Langs de paden worden bomen geplant die voor schaduw zorgen. In het park is een aantal inheemse bomen gebruikt, waaronder veel roodbloeiende boomsoorten zoals Delonix, Erythrina en Spathodea. De plantvakken bestaan hier altijd uit één soort lagere beplanting.
In het park ligt een bijzondere tuin. Deze tuin ligt nabij het kruispunt aan de noordzijde bij het presidentieel terrein, waar de hekwerken een open uitstraling hebben. De tuin dient als interactie tussen de twee gebieden.
Bij de entree van de rechtbank is een plein van natuursteen met paarsbloeiende Jacaranda’s aangelegd.
Het gebruik van verlichting op zonne-energie vermindert het energieverbruik. De zonnepanelen zijn esthetisch geïntegreerd in de mast of het armatuur. Er zijn 3 soorten masten: een hoge mast van 12 meter op het plein, masten van 8 meter langs de wegen en masten van 4 meter langs de trottoirs. Daarnaast wordt het standbeeld van de Amazones verlicht door grondspots.
Verlichting en afvalbakken zijn tijdloos uitgevoerd in antraciet. De bestaande vlaggenmasten zijn behouden en gerenoveerd.
Het Park des Amazones is het eerste stadspark met deze kwaliteit in Cotonou. Het gebrek aan lokale bouwmaterialen en planten, de hoge kosten voor het transport van bouwmaterialen uit het buitenland waren een van de vele obstakels die men tegenkwam tijdens de realisatie. Cotonou ontwikkelt zich snel. De openbare ruimte van de stad is voornamelijk verhard en zonder groen of programma’s voor de burgers. Dit project laat zien dat de voortdurende stedelijke transformatie en stadsuitbreiding zich moet richten op het weerbaar maken van Cotonou tegen klimaatdreigingen.
locatie: Cotonou, Benin
ontwerp: 2019
realisatie: 2022
opdrachtgever: Ministère du Cadre de Vie et du Développement Durable, Bénin
in samenwerking met: Rod’or Advies