Samen met ontwikkelaar BPD, TVA Architecten en van Wijnen heeft LOOSvanVLIET de tender voor ‘De Omloop’ gewonnen. De Omloop is een nieuw te ontwikkelen woongebied op het terrein van de monumentale, voormalige Elias Beeckmankazerne te Ede. Voor het concept voor De Omloop hebben ontwerpers uit verschillende disciplines in een vroeg stadium samen aan de digitale tekentafel gestaan. Architecten, landschapsarchitecten, adviseurs, ingenieurs en ontwikkelaars hebben door een integrale aanpak een gezamenlijke visie neergelegd: een droom van een wijk die het beste verenigt op het gebied van wonen, werken, duurzaamheid, natuurinclusiviteit en ruimtelijke kwaliteit.
De Elias Beeckmankazerne heeft een klassieke, herkenbare kazernestructuur: een centrale as met aan weerszijden gespiegelde gebouwen. Die opzet zie je in De Omloop terug. De as eindigt hier in een centrale heidetuin die de half verdiepte parkeergarage inkleedt. In de tuin bevinden zich het paviljoen, de gezamenlijke werkruimte en de drie woongebouwen met hun groene balkons. Het herkenbare gebouwenensemble harmonieert met de kazerne en de natuur.
Het oorspronkelijke heidelandschap is een bron van inspiratie. Het natuurlijk verloop van dichte loof- en naaldbossen naar open heidevelden in de omliggende natuurgebieden is voor het landschap van De Omloop ook het uitgangspunt. De drie woontorens zijn aan de ene kant omgeven door een dichte bosrand. De beplanting wordt steeds lager en lichter richting de gezamenlijke heidetuin in het midden waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.
De beplanting is volledig inheems. De gekozen planten bevorderen de biodiversiteit en natuurinclusiviteit van het landschap. Bij de heide is sprake van een gradatie: de natuurlijke heide aan de gebiedsranden gaat langzaam over in de gecultiveerde heidetuin in het hart van het gebied. Dit komt omdat gecultiveerde soorten beter geschikt zijn als dak beplanting van de parkeergarage.
Speciale aandacht gaat uit naar het thema natuur inclusiviteit. Aanwezige fauna op het terrein, zoals vleermuizen, zandhagedissen, huismussen en vlindersoort ‘het hooibeestje’ spelen daarin een hoofdrol. De inrichtingselementen zijn bijvoorbeeld afgestemd op de natuur: langs de parkeerplaatsen staat vleermuisvriendelijke verlichting. Grondspots verlichten de voetpaden vanaf de zijkant ter voorkoming van strooilicht, en daarmee hinder voor nachtdieren. Andere natuurinclusieve elementen zijn het plaatsen van dood hout, een vogelbosje, nestkasten en groene gevels.
Er wordt ook rekening gehouden met klimaat adaptiviteit. Regenwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden en vertraagd afgevoerd. De hemelwaterafvoer van de drie woongebouwen en de parkeergarage kan worden vastgehouden in een extra retentielaag, gesitueerd onder de leeflaag van het parkeergaragedek. Tijdens droge perioden, die naar verwachting vaker zullen voorkomen, kan dit water worden ingezet als irrigatie voor de beplanting op het dek. Twee natuurvriendelijke wadi’s verzamelen en infiltreren de neerslag die elders op verharding in het gebied valt.
Er wordt in dit plan tevens op thema’s als duurzaamheid en circulair materiaalgebruik gelet. Een goed voorbeeld is het gebruik van duurzame houtsoorten in het speellint. In de bebouwing wordt gebruik gemaakt van ClickBrick gevelstenen. Omdat deze stenen droog gestapeld worden, kunnen ze in de toekomst – net als Legostenen – gemakkelijk worden gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Een belangrijk hulpmiddel om dit hergebruik te garanderen is het materiaalpaspoort. De gekozen materialen sluiten aan op de materialen van het kazerneterrein en ze zijn terughoudend van karakter.