De Omloop is een nieuw te ontwikkelen woongebied op de voormalige sintelbaan van de monumentale Elias Beeckmankazerne te Ede. Het plan komt voort uit een integraal ontwerpproces waarin onder andere natuurinclusief bouwen, biodiversiteit, architectuur, klimaatadaptatie en sociale functies samenkomen.
De ruimtelijke opzet van De Omloop verwijst naar de klassieke, symmetrische kazernestructuur van de Elias Beeckmankazerne: een centrale ruimte met aan weerszijden gebouwen. Die opzet is in De Omloop terug te zien. De centrale ruimte is een tuin op de halfverdiepte parkeergarage. In de tuin staat het paviljoen dat ruimte biedt voor gemeenschappelijke activiteiten van en voor bewoners van de Elias Beeckmankazerne.
1. Genius loci 2. Van bos naar heide 3. Integraal ontwerp
1. Gezondheid en sport 2. Sociale interactie 3. Referentie naar oude kazerne
1. Circulair materiaalgebruik 2. Herkenbare familie van drie gebouwen 3. Groene balkons als overgang natuur en gebouw
Beeld WAX
Het oorspronkelijke - en in de omgeving nog steeds aanwezige - heidelandschap is de belangrijkste inspiratie voor de inrichting van het landschap van De Omloop. Het natuurlijk verloop van dichte loof- en naaldbossen naar open heide, dat karakteristiek is voor deze heidelandschappen, is voor het landschap een belangrijk uitgangspunt. Sociale interactie en (sociale) gezondheid zijn een ander belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp.
De gekozen planten bevorderen de biodiversiteit van het landschap en zijn zoveel mogelijk inheems om zo goed mogelijk aan te sluiten op de omgeving. Bij de heide is sprake van een gradatie: de natuurlijke heide aan de gebiedsranden gaat langzaam over in de gecultiveerde heidetuin in het hart van het gebied. Gecultiveerde heidesoorten zijn robuuster en daarmee beter geschikt voor toepassing in daktuinen. Plantensoorten worden zo gekozen dat de tuin het hele jaar door bloeit.
Beeld WAX
Speciale aandacht gaat uit naar het thema natuurinclusiviteit. Het leefgebied van aanwezige fauna, vleermuizen, zandhagedissen, huismussen en vlindersoorten zoals het hooibeestje - wordt verbeterd door het landschapsontwerp. Toegepaste inrichtingselementen zijn afgestemd op de natuur: langs de parkeerplaatsen staat vleermuisvriendelijke verlichting. Bij de keuze van beplanting wordt rekening gehouden met de waard- en voedselplanten van de aanwezige en gewenste fauna. Dood hout - voortkomend uit de kap van bomen voor de realisatie van dit project - wordt binnen het plangebied hergebruikt ten behoeve van insecten, maar ook als sport- of speeltoestel.
Naast natuurinclusiviteit is klimaatadaptatie integraal opgelost. Regenwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden en vertraagd afgevoerd. De hemelwaterafvoer van de drie woongebouwen en de parkeergarage is gekoppeld aan een retentielaag in de leeflaag met beplanting op het dak van de parkeergarage. Tijdens droge perioden kan dit water worden gebruikt voor irrigatie van de beplanting op het dek. Twee natuurvriendelijke wadi’s verzamelen en infiltreren de overtollige neerslag in het openbaar gebied. De combinatie van grote bomen, beplanting en het vertraagd afvoeren van water voorkomt hittestress in en om het plan.
In het plan wordt extra aandacht besteed aan de thema’s circulair materiaalgebruik en duurzaamheid. In de buitenruimte worden objecten voorgesteld van hergebruikt hout en biobeton, dat gerecycled olifantsgras (miscanthus) en puingranulaat bevat. Door het gebruik van deelauto’s zullen er minder parkeerplaatsen nodig zijn en kan deze ruimte kwalitatief worden ingericht.
ontwerp: 2020
opdrachtgever: Ontwikkelcombinatie BPD/Van Wijnen Projectontwikkeling
in samenwerking met: TVA Architecten
tender gewonnen