Het landschap van de Weide II is een groene en fijne leefomgeving voor mens en dier. Met eten uit de natuur en een groene omgeving die verleidt om naar buiten te gaan, draagt het landschap bij aan een gezonde leefstijl. De planten zijn een bron van voedsel en bieden nestgelegenheid en beschutting aan inheemse diersoorten uit de omgeving.
De drie deelgebieden; ‘de Eilanden’, ‘de Dorpse ruimte’ en ‘de Boerenhoeve’ in de Weide II hebben ieder een eigen karakter, dat vertaald is in het landschap. Een natuurlijke scheiding van de gebieden wordt gevormd door een laan met prunusbomen aan weerszijden van de Ooievaar. Het plan kenmerkt zich door een ‘dorpse’ stedenbouw en architectuur. Er is een gedifferentieerd beeld gecreëerd door verschillende typologieën, zoals rijwoningen en twee-onder-één-kap woningen af te wisselen en er is een mix van vrije sectorwoningen en sociale huurwoningen. Er is bij de volumes ook gespeeld met verspringende rooilijn en kappen.
een eiland
‘De Eilanden’ zijn omgeven door water, natuurlijke oevers en ruigtes met avontuurlijke struinroutes. Bij de eilanden is ingezet op een wilde haag met natuurlijke soorten in combinatie met een begroeide pergola en een hoogteverschil tussen tuin en omgeving. Op deze manier kan de haag laag blijven, wat ervoor zorgt dat de bewoners vanuit hun tuin wijds uitzicht hebben over het landschap, zonder inkijk van voorbijgangers.
dorpse ruimte met vlindertuin
sfeerbeeld van De Ooievaar
De drie deelgebieden: ‘de Eilanden’, ‘de Dorpse ruimte’ en ‘de Boerenhoeve’ in de Weide II hebben ieder een eigen karakter, dat vertaald is in het landschap. Een natuurlijke scheiding van de gebieden wordt gevormd door een laan met prunusbomen aan weerszijden van de Ooievaar.
centrale ontmoetingsplek in de Grote Huisweide
In het centrum van de wijk ligt een verrassende groene parel; ‘de Grote Huisweide’. Deze openbare “huiskamer” wordt gekenmerkt door een ruimtelijk en open karakter. In de Grote Huisweide en het gehele plangebied vind je avontuurlijke speelgelegenheden. Het is de centrale ontmoetingsplek die saamhorigheid, betrokkkenheid en sociale interactie tussen de buurtbewoners faciliteert. Daarnaast fungeert het als start- en informatiepunt voor de vlinderroute.
De achtertuinen van de woningen die aan de centrale ontmoetingsruimte grenzen zijn mee ontworpen. De woningen en tuinen liggen net iets verhoogd ten opzichte van het peil in de centrale ontmoetingsruimte, hierdoor is de privacy van bewoners gewaarborgd. Op de erfgrenzen worden hagen aangeplant en combinatie met een lineaire pergola begroeid met klimplanten. In de pergola worden gaatjes geboord als nestgelegenheid voor insecten.
groene randen van het eiland
Door de gehele wijk komt een educatieve vlinderroute die uitnodigt om te wandelen langs de verschillende bloemrijke tuinen, pleintjes en bruggetjes. Er zijn in de afgelopen tijd al tientallen vlindersoorten uit ons natuurbeeld verdwenen, mede daarom bieden we de vlinders een fijne leefomgeving. De vlinderroute zal langs de verschillend ingerichte leefgebieden van de vlinder voeren, die op zijn levenscyclus zijn aangepast, wat hun overlevingskans vergroot. Wegdekpunaises en landelijke hekwerken markeren de route die over rolstoelvriendelijke, halfverharde paden loopt. Natuurlijke oevers, vruchtdragende bomen, bosschages, bladgroen en extensief gemaaid gras in de ruigtes, bieden nest- en voedselgelegenheid voor de levensfase van ei tot rups. De vlinders die enkele dagen later ontpoppen, vinden hun weg naar de vlindertuinen. Deze tuinen, met nectarrijke vaste planten en heesters, worden aangelegd in de plantvakken bij de pleintjes, deze liggen verspreid in het totale plangebied.
pluktuin als onderdeel van de vlinderroute
De pluktuin, tevens één van de vijf vlindertuinen in het gebied, biedt verse kruiden voor de bewoners. De inrichting van deze tuin is rationeel orthogonaal geordend. De kruiden geven geur en kleur aan het plein en bewoners kunnen hier beleven en proeven uit de natuur.
De woningen krijgen verschillende kleuren baksteen en rieten kappen worden afgewisseld met traditionele dakpannen. Schuurwoningen met een herkenbaar agrarisch karakter staan op verschillende belangrijke locaties.
“Schuur” bij de entree van het Eiland
Bij regenbuien zorgt een systeem van hemelwaterafvoeren, (mol)goten en wadi’s voor lokale waterberging. De sedumdaken op de bergingen dragen bij aan verbetering van de luchtkwaliteit, vermindering van de CO2 concentratie en ze zorgen voor waterberging bij neerslagpieken. In de parkeerkoffers wordt gewerkt met grasklinkers, om het water door te laten. Het geheel zorgt voor informele ontmoeting en sociale interactie voor de buurtbewoners en bij de inwoners van Meerkerk. Het groene karakter van de buurt draagt bij aan sociaal welzijn en vormt daarmee een ware oase voor mens en dier.
verbinding tussen de Weide I en II
De Weide II is op de omgeving aangesloten doormiddel van een drietal bruggen. Twee langzaam verkeersbruggen en een autobrug. De autobrug vormt de hoofdontsluiting en ligt in de Ooievaar, de centrale ontsluitingsweg van De Weide. De langzaam verkeersbruggen sluiten aan op De Weide I en op de sportvelden ten zuidwesten van De Weide II. De bruggen vormen één familie. Dat wordt benadrukt door het toepassen van dezelfde hoofdvorm in alle drie de bruggen. Elke brug heeft een sterke gekromde toog. Naast de toog zijn de drie bruggen ook familie in het meest zichtbare element, het hekwerk. Het hekwerk is een simpel platstalen spijlen hekwerk met op de uiteinden een verbijzondering met de naam van de brug en een patroon van lisdodde in staal. Het hekwerk krijgt een hardhouten bovenregel. De langzaam verkeersbruggen zijn uitgevoerd als een stalen onderconstructie met een houten dek. De autobrug is uitgevoerd als vrije overspanning met betonnen dekelementen. In aanzicht is de vorm van een vaarduiker gesuggereerd door middel van gemetselde wanden. Het metselwerk wordt uitgevoerd in een rood genuanceerde steen gecombineerd met hardstenen details.
locatie: Meerkerk
jaar ontwerp: 2022
opdrachtgever: Wilma Wonen en Reinbouwgroep
architectuur: Hans Been Architecten
landschapsontwerp & stedenbouw: Atelier LOOS van VLIET
adviseur circulariteit: Alba Concepts
civiele Techniek: OmniformGroup
impressies: Dream Visuals