Rondom het gemeentehuis van Soest in een prachtige landschappelijke setting, is voorgesteld een aantal nieuwe compacte woongebouwen toe te voegen in het parklandschap. Het Parklandschap blijft toegankelijk voor alle bewoners van Soest en is tevens de tuin voor de nieuwe bewoners. Nieuwe thematische routes maken het Parklandschap aantrekkelijker.
Engen verbinden |
Dalweg als verbindend element |
Verbindende routes |
Sociale interactie |
Vanzelfsprekend duurzaam |
Gemeenschapshuis als onderdeel van route |
Architectuur refererend aan gemeenschapshuis |
Herkenbaar ensemble in een verbindend parklandschap |
Groene balkons als overgang tussen natuur en gebouw |
Het parklandschap, dat alle woongebouwen omarmt, wordt gedeeld en functioneert als verbindend element; zowel bij het wonen in het Enghpark als bij de verbinding met de twee groene bestaande enken van Soest. Het Enghpark sluit zich bewust niet af van de omgeving, maar opent zich naar de woonbuurten en bewoners uit de omgeving. Een sociale plek voor verblijf en ontmoeting. Dat geldt voor het landschap, maar zeker ook voor de gemeenschappelijke, commerciële en maatschappelijke voorzieningen in het centrale deel van het Enghpark, in en rondom het gemeenschapshuis.
Dalweg vormt entree zone
Fietsers en voetgangers staan centraal in het woonpark, hiermee bevorderen we de gezondheid van de bewoners. Er ontstaan nieuwe routes in het gebied en naar buiten toe, die aantrekkelijk zijn in gebruik voor zowel nieuwe als bestaande inwoners. De belangrijke fietsroute onder de Dalweg gaat onderdeel uitmaken van het totale landschap en voelt veiliger om te gebruiken. Een kunstroute door het Enghpark legt de verbinding naar het bestaande Slakkenhuis en geeft daarmee uiting aan het culturele imago van Soest.
De architectuur van de woongebouwen sluit aan bij de architectuur van het gemeentehuis en is onderdeel van dezelfde architectonische familie. De gebouwen vormen onderdeel van het landschap en de vogels en insecten kunnen er ook hun thuis vinden. Het groen aan de balkons speelt hierin een belangrijke rol.
Een andere belangrijke plek is het gemeentehuis. Door het maken van een ‘doorbreking’ van het gemeentehuis en functies toe te voegen, ontstaat het gemeenschapshuis. Voor het gemeenschapshuis wordt een centraal groen plein gecreëerd dat doorloopt in het gemeenschapshuis. De huidige achterzijde wordt een tweede entree. Op deze wijze ontstaat er een logische verbinding tussen de verschillende gebieden van het Enghpark, met het gemeenschapshuis als extra verbindend element. Door een groen plein aan te leggen voor het gemeentehuis, waar evenementen georganiseerd kunnen worden voor alle Soestenaren, wordt het gemeenschapshuis als het ware de huiskamer van Soest.
Het woonpark ademt een groene, natuurlijke sfeer. Hierin krijgt een aantal plekken een meer gecultiveerde inrichting. De ruimtes tussen de nieuwe woongebouwen krijgen een meer tuinachtig karakter met vaste planten die de biodiversiteit vergroten. In één van de tuinen ligt een paviljoen met terras, dat door alle bewoners gebruikt kan worden en zo een belangrijke ontmoetingsplek wordt in het gebied.
De nieuwe bebouwing voegt zicht in het landschap en maakt slim gebruik van de bestaande hoogteverschillen. De ontsluitingsroute voor de nieuwe gebouwen en de bestaande parkeerplaatsen bij het gemeentehuis is eenvoudig en loopt langs alle parkeerplekken. Het grootste deel van de parkeerplekken ligt verscholen onder het maaiveld of tussen de natuurlijke groene inrichting tussen de woongebouwen.
De gebouwen zijn ook natuurinclusief. Per gevel is aangegeven voor welke diersoorten er nestgelegenheid in de gevel wordt aangebracht en op welke hoogte. De nestkasten worden geïntegreerd in de holle ruimte achter de gevelbanden. In combinatie met passende beplanting voor voedsel ontstaat een aantrekkelijk leefgebied voor verschillende diersoorten. De hogere daken van de gebouwen worden voorzien van mossedumdaken in combinatie met pv-panelen. Het parkeerdek wordt groen ingericht met vaste planten en meerstammige heesters. Gevels worden voorzien van klimplanten en balkons krijgen plantenbakken. Er ontstaat een aantrekkelijke groene oase voor mens en dier!
een natuurinclusief en klimaatadaptief landschap
Het Enghpark is natuurinclusief en klimaatadaptief. Het prachtige bestaande landschap koesteren we en verbeteren we waar mogelijk.
Bestaande bomen worden zoveel als mogelijk behouden. Nieuwe inheemse bomen, heesters en onderbeplanting worden toegevoegd, met name in het gebied aan weerszijden van de Dalweg, zodat ruimtelijk een zone ontstaat. De geselecteerde beplanting is aantrekkelijk voor vlinders, bijen, vogels en overige fauna en vergroot de biodiversiteit. Hittestress wordt voorkomen en minimaal 40% van het Enghpark bestaat uit schaduwplekken.
locatie: Soest
jaar ontwerp: 2023
in samenwerking met: TVA Architecten
opdrachtgever: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Latei